Lymfatické uzliny a ich spätosť s pleťovou starostlivosťou

4

Lymfatické uzliny sú súčasťou lymfatického systému, ktorý je tak trocha malou neznámou, ak sa bavíme o otázkach krásy a zdravej pleti. Vplyv cievneho krvného systému na našu pleťje dobre známy. Keď máme v krvi dostatok kyslíka, naše pleťové bunky sú šťastné a vtedy sme zo svojho vzhľadu šťastné aj my. Netreba však zanedbávať ani kondíciu svojho lymfatického cievneho systému.

 

Na čo nám slúžia lymfatické uzliny

 

Lymfatické uzliny (alebo žľazy) sú vlastne „križovatkou“ ciev, ktoré sú súčasťou miazgovej sústavy. Sú tozhluky lymfoidných buniekrôznej veľkosti(1 mm – 3 cm). Nachádzajú sa po celom tele – na krku, v bruchu, našli by ste si ich aj pod pazuchou, v slabinách či v podkolení. V ľudskom organizme spĺňajú úlohu filtračnej jednotky. Zjednodušene sa dá povedať, že bez nich by sa naše vnútro topilo v odpadových látkach. Preto poruchy lymfatického systému spôsobujú nejedno ochorenie, vrátane dermatologických problémov. Zanesené cievy nemôžu pracovať naplno čo spôsobuje okrem iného aj akné, vyrážky, opuchy rôznych častí tela a iné nepríjemnosti.

 

Krvný cievny systém je založený na cirkulácii krvi. V lymfatickom systéme máme namiesto krvi inú tekutinu – lymfu. Tá je zodpovedná za odplavovanie toxínov, odumretých buniek a iných odpadových látok, ktoré musia ísť z tela von. Zásadný rozdiel je však niekde inde. Kým krv je do celého tela distribuovaná pomocou srdca, ktoré ju napumpuje všade kam treba, lymfa takéhoto pomocníka nemá. Jej pohyb a správne fungovanie majú na starosti len svaly. Preto je pre správny obeh lymfy viac ako dôležitý pohyb a rôzne telesné aktivity. Jednoducho akákoľvek činnosť vrátane masáže, ktorá nabudí a rozhýbe svaly. Platí to aj o tých tvárových. Preto sú také populárne cvičenia tvárovej jogy. Masáž napne pokožku, zabezpečí prirodzenú produkciu kolagénu a elastínu, ktorí sú takí dôležitých pre mlado vyzerajúcu pleť a predovšetkým naštartuje prúdenie lymfy v tvárovej oblasti.

 

Problémy s uzlinami a prevencia

 

Niektoré lymfatické uzliny sa nachádzajú vo vnútri tela medzi jednotlivými orgánmi, iné priamo pod povrchom kože. Ak sa vám zdá, že na dotyk ich máte zdurené, nemusíte sa hneď báť najhoršieho. Neznamená to automaticky diagnózu rakovina.Spravidla platí, že najmä tie, ktoré sprevádza bolesť sú skôr infekčného pôvodu.

 

Najlepším preventívnym opatrením proti problémom s lymfatickým systémom je dostatočný pohyb a zdravá životospráva. Dodržiavať zásady zdravého životného štýlu sa oplatí aj pre posilnenie imunity, s ktorou správne prúdenie lymfy úzko súvisí. A v neposlednom rade i preto, že sa tým vyhnete únave, ukladaniu neželaného tuku v tele a rýchlejšie starnúcej pleti.

Späť do obchodu